Wietske Anna

In mijn loopbaan heb ik verschillende opleidingen gedaan en ervaringen verzameld. Zowel in de zorgsector als ergotherapeut als in de creatieve sector. Bij beide had ik het gevoel dat niet helemaal op mijn plek zat. Ik wilde graag iets doen waarbij ik zowel mensen kon helpen als waar ik mijn creativiteit kon inzetten.
Toen ik uitviel met een burn-out, voelde dit al gauw alsof dit zo moest gebeuren. Dat klinkt misschien gek. Mijn burn-out is niet zomaar ontstaan door alleen te lang en te hard werken. Ik heb jarenlang (onbewust) het gevoel gehad hard te moeten werken en te moeten voldoen aan bepaalde verwachtingen. Ik was ontzettend perfectionistisch, vooral heel bang om iets niet goed te doen en te falen. Als ik terugkijk, is dit waarschijnlijk zelfs al ontstaan in mijn jonge jaren. Toen ik jong was ervaarde ik veel lichamelijke klachten zoals een prikkelbare darm en vermoeidheid en ‘leerde daarmee omgaan’. Nu achteraf gezien denk ik dat deze klachten vooral een gevolg zijn geweest van mij heel onzeker voelen, stress ervaren en heel gevoelig zijn. Iets wat ik pas een paar jaar geleden ontdekte.
Omdat ik ergens wist dat er toch echt een manier moest zijn om mij beter te voelen, ging ik steeds meer informatie verzamelen. Ik las veel zelfhulpboeken, blogs en luisterde podcasts. Daarnaast ging ik ook naar tijdje naar een psycholoog en ging ik experimenteren met alternatieve therapieën op het gebied van voeding, energie etc. Ik begreep steeds meer waarom ik mij voelde zoals ik mij voelde, maar daar bleef het vaak ook bij. Je kunt iets heel goed begrijpen en verklaren met je ratio, maar dan moet je het ook nog wel echt kunnen toepassen en dat lukte mij nog niet!
Vaak hoor je dat mensen die uitvallen met een burn-out tegen een muur zijn aangelopen en ineens niet meer kunnen. Dat hun hele wereld ineens is ingestort. Dat geldt ook zeker voor mij, alleen is de aanloop naar mijn burn-out heel geleidelijk gegaan.
Wat er gebeurde is dat ik zoveel nieuwe informatie in mijn hoofd verzamelde, dat mijn hoofd alleen maar voller werd en ik meer ging twijfelen. Ik bleef maar denken aan wat ik beter moest doen. Het was alsof ik een soort beerput had opengetrokken waarin ik alleen maar kon zien wat ik fout deed en welke niet helpende gedachten en patronen ik had.
Toen kwam er iets op mijn pad wat zorgde voor ontspanning, vertrouwen en rust. Dit was de tool yoga nidra. Het hielp mij de spanning en stress los te laten. Zowel fysiek als mentaal. Daarnaast was het voor mij perfect om alles wat ik op bewust niveau leerde over mijzelf, ook op onbewust niveau te integreren.
Ik geloof heel erg in die combinatie van nieuwe dingen leren en informatie verzamelen in combinatie met ontspannen en op onbewust niveau laagjes loslaten. Alles wat wij denken heeft invloed op hoe wij ons voelen en wat zich manifesteert in ons lichaam. Stress, lichamelijke klachten zoals blessures of buikpijn, vermoeidheid etc. Ik vind het daarom ook heel belangrijk om met een holistische blik naar een persoon te kijken en geen symptomen te bestrijden. Alles is met elkaar verbonden dus wanneer jij je weer beter wil voelen is het ook van belang om alle vlakken te onderzoeken.
De tijd dat ik thuiszat met een burn-out was niet makkelijk, maar ik wist diep van binnen dat ik hierdoor ook andere jonge vrouwen kon gaan helpen. Nadat ik was hersteld van alle stress en spanning, voelde het alsof ik weer helder kon zien. Mijn expertise als ergotherapeut op het gebied van energiemanagement, mijn coachopleiding met de focus op leren voelen en vertrouwen en mijn eigen ervaring door mijn burn-out was ineens de perfecte mix voor het starten van mijn eigen coachpraktijk.
In mijn omgeving merkte ik dat er momenteel heel veel jonge mensen worstelen met spanningsklachten, onrust, het gevoel niet goed genoeg te zijn en harder te moeten werken. Het voelt als mijn missie om mensen te ondersteunen en begeleiden naar een meer ontspannen, licht en leuk leven. Waarbij ik jonge vrouwen bewuster laat worden van hun niet helpende gedachten en help bij het leren ontspannen en ontdekken wie zij zijn zonder al die verwachtingen van buitenaf.
Opleiding & ervaring
Mijn basisopleiding is ergotherapie. Na mijn afstuderen heb ik een aantal jaar gewerkt als ergotherapeut in een revalidatiecentrum. Hier werkte ik met mensen met hersenletsel waarbij de focus lag op het leren omgaan met (verminderde)energie, mentale veranderingen zoals concentratie en geheugen, overprikkeling en ontspanning. Als ergotherapeut leer je te kijken door een holistische bril en denk je in mogelijkheden en oplossingen in plaats van beperkingen. Hoe kan iemand leren omgaan met zijn of haar beperking en alsnog een zinvol leven leiden? Ik verdiepte mij graag in onderwerpen als mindfulness, meditatie en ontspanningsoefeningen. Ook het gezondheidsconcept positieve gezondheid vind ik erg interessant. Momenteel werk ik 2 dagen in de week als ergotherapeut bij Ergomind, een ergotherapie praktijk in Amsterdam waar ik mensen begeleid met long covid, licht traumatisch hersenletsel en bij burn-out herstel.
Ik ben altijd al leergierig geweest en wil mij graag blijven ontwikkelen. Ik heb inmiddels meerdere trainingen en opleidingen gevolgd voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling die ik nu ook goed kan toepassen in mijn sessies. Ik deed een mindfulnesstraining, coachopleiding, een yoga nidra teacher training, een Pscyh-K® facilitator workshop, ik ben geschoold in Accaptance and Commitment Therapy (ACT) en opgeleid tot Reiki Master. Daarnaast heb ik een hoop eigen ervaringen met verschillende therapieën en behandelingen. Ik ben blij met mijn ervaring in meerdere branches omdat ik uit al die ervaringen wel iets heb meegenomen. Juist die ervaring maakt mij tot wie ik nu ben en dat zie ik als kracht. Ik zal mij ook de komende tijd blijven ontwikkelen en opleiden zodat ik al die kennis weer kan gebruiken om anderen te inspireren, motiveren en ondersteunen in hun behoeften.
